Valpleverans
En valp ifrån oss levereras enl. SKK regler. Ingen leverans före 8v. ålder!
Dvs. När valpen lämnar oss är den:
-reg.i SKK (stamtavlan)
-Vaccinerad
-chipmärkt
-avmaskad
-lev.med köpeavtal fr.SKK
-dolda fel försäkrad i 3år.
-uppvuxen i hemmiljö i enlighet med SKK's regler
-Valpbesiktnings intyg, ej äldre än 7 dagar.
-mat för första dagarna hemma och en filt som luktar mamma o syskon medföljer valpen
Råd för första tiden hemma.
(Skriv gärna ut texten. Får kopieras och användas) reviderad 2018-10
Så är dagen äntligen här för att hämta hem valpen!
Mysigt och spännande på samma gång. En ny individ att lära känna
Se till att ha en valpförsäkring som gäller från den dagen ni hämtar valpen!
Själv använder jag mig av Svelands försäkringsbolag. Jag har valpen försäkrad så länge den bor hos mig.
RESAN HEM:
Ha med ett koppel, lite handdukar och vatten till valpen. En bur eller sele att fästa i bilbältet är ett måste. Det är numera förbjudet att ha Hund lös i bilen. Låt den inte åka själv därbak i bagaget utan ha den jämte er så den kan känna sig trygg.
VÄL HEMMA:
När den är trygg o lugn, kan ta allt från några dagar till ett par v., i sin nya miljö, då är det dags att utforska nya miljöer tillsammans med er. Korta sträckor till ”närmiljöer” affären, torget, skogen, havet . Jätteviktigt att den får utforska olika mijöer första halvåret och dom 12 första veckorna är viktigast!. Några utflykter i veckan är lagom.
Låt den träffa andra trevliga hundar också så den utvecklar ett bra hundspråk.
OBS! inga lekar med större hundar då det kan skada en lite papillonvalp
En valp är oförutsägbar och kan lätt sprattla ur famnen då den är ivrig. Den har heller ingen uppfattning av avstånd och ramlar lätt ner från soffor och sängar. Klämskador i dörrar eller att den blir trampad på är också tyvärr vanligt. Var därför extra försiktig i dessa situationer och låt inte små barn bära runt på valpen.
SKÖTSEL
Tvätta den när den verkar smutsig. OBS! med ett hundschampo. Jag använder mig av plush puppy och botaniqa som funkar fint på papillonpälsar. Föna hunden torr. Inte på högsta värmen och ha din hand mellan fönen och pälsen. Helst med hundfön. Pälsen bör borstas nån gång per v. och vid behov. En papillon skall inte trimmas. Man kan ansa tassarna om de blir för håriga. Klipp dem så de liknar en hartass.
Inget vatten i öronen eller örontops. Om dom får vatten i öronen efter bad så torka ur med en luddfri trasa. Kolla öronen ofta. Lukta i valpens öron då du kommer hem så vet du hur ett öra ska lukta. När det inte luktar som det ska i ett öra är något fel (tex.inflammation)
Borsta tänderna varje dag med hundtandkräm. Hundar tål inte xylitol som finns i våra tandkrämer. Hinner ni inte varje dag (det gör inte jag) så låt hunden ha fri tillgång till tuggben så hålls tänderna rena någorlunda. Tyvärr har småhundar över lag lätt för att få tandlossningsbesvär i relativt unga åldrar. Att gå till tandläkaren och få munnen rengjord ordentligt lite nu och då är att föredra.
Själv ger jag mina gott om tuggben regelbundet och behandlar munnen med Aptus Bukadog tandprodukter, . Finns att köpa på apoteket eller zoo affärer.
Klorna ska klippas varje vecka i början. Bästa förutsättningen är att klippa klorna när valpen är mätt och trött. Ta en tass i taget. Gör det inte till en kamp. Första gången kanske det inte blir mer än en tass eller två. Ta en paus och fortsätt med resten efter en stund. Sitt gärna med valpen i knät och låt någon annan ge gott godis under tiden.
När valpen är större räcker det med varannan vecka. I början ser ni den röda pulpan lätt. Om ni klipper fel gör det ont och blöder. Valpen kan tom. bli lite halt. Det är obehagligt men inget farligt. Gör ingen stor affär av det för då kommer det förmodligen bli en kamp sen.
Jag har använt mig av en klosax för katter. De passar små papillon bättre än klosaxar avsedda för hundar. OBS! Tänk på att hålla saxen vågrätt så klippet blir ovanifrån på klon. Klipper man lodrätt så kläms klon och åsamkar onödigt ont i pulpan även om du inte klipper i den.
Rumsrenhet tar lång tid. Inga valpar är fysiskt mogna för att hålla sig en längre stund förrän dom är runt 4-6 mån. En del upplever att småhundar tar längre tid på sig att bli rumsrena. Mina har varit det allt från 4 mån upp till 8 mån. . Gå ut med dom efter sömn, mat och lek. I början innebär det flera ggr. i timman. (När den sover håller den sig)
Gå ut till samma ställe i trädgården så lär den sig snart att här är toaletten. Säg ”Kissa, bra” så kan den kissa på kommando sen!
Nästa vaccination är vid 12 v. ålder som ni gör hos veterinären. Tänk på att valpen inte har fullgott vaccinationsskydd innan denna vaccination är gjord. Därefter är det vid 1 års ålder och sen följer ni veterinärens vaccinationrekommendationer.
Nästa avmaskning skall göras innan vaccinationerna. Vid 11,5 veckas. ålder och vid 11,5 månads ålder. Gärna en extra avmaskning vid 6 månader också med Banminth vet 2,2%. Därefter väljer ni avmasknings rutiner i samråd med eran veterinär
SÖMN
Valpen behöver sova mycket för att växa och bli en harmonisk vovve.Låt den alltid få vara ifred när den sover.
Om valpen vaknar på natten och absolut inte vill somna om så kan den behöva ut och kissa. Lite filmjölk/naturell yoghurt kan oxå få vilken valp som helst att somna om.
MOTION
Valpar ska inte
motioneras före 8 mån. ålder! Det innebär inga långa koppelpromenader (flera km och längre), cykelturer, joggingpromenader mm. Valpens skelett är inte färdigutvecklat förrän den är 1 år och musklerna
behöver successivt tränas upp för att hålla uppe leder och skelett. Lek i trädgården, korta promenader i valpens takt, gärna i skog och mark men bär dit valpen eller ta bilen.
Träna gärna koppel men korta sträckor, träna hellre löst, ev.med långlina, och bara på en supersäker plats !! och belöna alltid! när valpen kommer till er eller följer er spontant när ni är ute. Öka sträckorna ju äldre hon/han blir. Om ni har en valp som sticker iväg ska ni inte ha den lös, utan träna då istället kontakt och inkallning med långt koppel. Själv förespråkar jag inte flexikoppel då det skett en hel del olyckor med dem.
Er valp kommer inte att kunna gå ”fot” i koppel på väääldigt länge.
Lek med andra hundar ska inte pågå för länge, för de känner inte själv när de blir trötta.
OBS! stora hundar kan se valpar och småhundsraser som bytesdjur. Inte helt ovanligt, tyvärr, att stora hundar har bitit ihjäl små valpar och även vuxna papilloner.
MAT
Här har valparna fått torrfoder, (Pure natural eller royal canin) ibland uppblött och ibland torrt. Numera föredrar valparna det helt torrt. De har även fått smaka på köttfärs, rå äggula och färskfoder av märket MUSH.
Första dagarna ska ni inte räkna med att valpen äter så mycket, kanske inte alls första dagarna. DRICKA vatten ska den dock göra.
Läs på påsen hur mycket den ska ha och fördela över dagen. Vi går igenom matschema när ni hämtar valpen.
Den behöver mat 3 ggr./dag upp till den är ett halvår. Därefter 2/dag upp till ett år. En del vuxna hundar äter bara en gång om dagen. En del är av naturen kvälls-ätare andra morgon-ätare. Våra vuxna äter 1 ggr./dag. På em.
Ge heller inte vitaminer el. andra tillskott.(jag har dock ibland använt mig av standarts tillskott från animail, fråga mig gärna om ni undrar innan ni tillsätter nåt extra)
Man kan locka valpen till äta genom att ”lägga spår” med lite av torrfodret fram till matskålen. Att kasta ut maten på gräsmattan är också ett bra sätt att locka den till att äta och även stimulerande när den får nosa för att hitta maten. Man kan också lägga maten i en ihopknycklad papperspåse, så valpen får jobba lite för att få tag i maten, eller en tom mjölkkartong. När den tappar sina tänder kan torrfodret med fördel blötas upp en 30min. innan valpen äter eftersom det är lite ömt i munnen
ENSAMHETSTRÄNING
Jätteviktigt !!Räkna inte med några längre stunder på flera månader. Lämna ALDRIG valpen ensam någon längre stund , inte ens när ni ska te x handla. Ta då istället med den i bilen. Man får
i början följa valpens tider och inte sina egna. Börja träningen hemma när valpen gjort sig hemmastadd och träna när den är trött och mätt . Låt det blir naturligt. Börja med att gå på
toa själva, gå ut med soporna. Och bygg sedan upp tiden beroende på hur det går.
Tänk också på om man varit på semester så kanske man behöver backa i ensamhetsträningen.
UPPFOSTRAN
All träning skall vara mjuk inlärning och det ska vara roligt att träna!
Inga högg, slag , ryck i kopplet eller "Nej". Hunden kommer mista förtroendet för dig om ni har en alltför tuff attityd mot den.
En liten valp är inte ”elak” eller ”dominant”. Dom är busiga och utforskar allt med tänderna. Begränsa hellre utrymmet för den. Låt den inte rusa runt i alla rum själv men låt den vara där ni är. Det sägs att kompostgaller är uppfödarens bästa vän! De är enkla att sätta upp och avskärma med.
Ge tuggben att avleda med när den inte ska tugga på det ni inte vill. Ta bort sånt ni är rädda om eller som valpen kan skada sig på. Det bör vara gjort innan ni hämtar valpen.
Tänk på att det kliar mycket i deras tänder tills dom tappar dem vid 4-5 månader. Ha mycket leksaker och tuggben till hands när ni gosar och leker med valpen.
Rått Märgben då och då är toppen att ge då det kliar som värst. Rå morot, rå potatis och äpple går också bra.
Gå gärna en valpkurs det är berikande både för er och valpen.
Lycka till med allt! Tveka inte att höra av er när ni undrar något. Hör av er och berätta hur det går de första dygnen och därefter blir vi alltid glada för hälsningar och bilder på valpens framfart och uppväxt. Glöm inte att gosa mycket också!
Senaste kommentaren
Hejsanq! Det var tråkigt att höra ❤️ beklagar sorgen ❤️ Du är välkommen att maila mig om du undrar något . Mailen hittar du här på hemsidan . Mvh
Hejsan! Vad söta valpar. Undrar hur mycket kostar en valp? Vår papillon dog i söndag och saknar honom jätte mycket. Tack!
Hej Linda! Om du är intresserad av en valp är du välkommen att kontakta mig på min Mail 😉
Mvh Veronica
Hej jag är
En kvinna på 40 år. Jag har tagit hand om katter, från olika trauman. Flyttar nu till Skåne och har mycket ledig tid. Har alltid önskat att ha en p